Zavádění lepku do kojenecké stravy

28.06.2011 09:31

Začli jste s prvními příkrmy? Tak vás také asi napadla otázka, kdy můžete začít s potravinami obsahujícími lepek. Ještě donedávna bylo doporučovaná hranice pro podávání potravin obsahující lepek až kolem jednoho roku. Podle nejnovější studie je to však pozdě. Kdy je tedy ta správná doba? V následujícíh řádcích se to dozvíte.

 

Co je to vlastně lepek

Lepek (gluten) je směs dvou bílkovin, které jsou obsažené v zrnu některých obilovin, především pšenice, ječmene a žita. Zrno je především tvořeno bílkovinami a škrobem. Lepek se nachází hlavně ve vnitřní části zrna, kde je spojen se škrobem. Vzhledem k tomu, že škrob je narozdíl od lepku rozpustný ve vodě, dají se od sebe snadno oddělit.

 

Celiakie 

Celiakie je zjednodušeně řečeno nesnášenlivost lepku. Je to chronické onemocnění tenkého střeva a v současné době se nedá vyléčit. U osobpostižené celiakií (celiatici)lidí lepek způsobuje narušování sliznice tenkého střeva, tím dochází k oslabení funkce tenkého střeva a jeho schopnosti vstřebávat živiny. Celiatici by se měli doživotně důkladně vyhýbat potravinám obsahujícím lepek. Při dodržování tzv. bezlepkové diety mizí příznaky tohoto onemocnění. Toto onemocnění se může projevit až v dospělosti.

Příznaky celiakie bývají vleklé průjmy, nevolnost, nechutenství, úbytek na váze, u dětí to jsou poruchy růstu, rozmrzelost, vypouklé bříško. Dalšími možnými příznaky mohou být bolest břicha, zácpa, anémie (chudokrevnost), řídnutí kostí a bolesti kloubů. Někteří celiatici mají jen slabé příznaky a tak ani neví o tom, že touto nemocí trpí.

 

Alergie

Alergie není to samé co celiakie. Alergie nevyvolává poškození sliznice tenkého střeva, ale dochází k vyvolání imunologické reakce na lepek. Mezi příznaky alergie patří křeče v břiše, nadýmání, nevolnost a průjem po požití potravin obsahujících lepek. Některým alergikům nevadí malé množství lepku a tolerují například i obilninu kamut nebo oves. Obecně ale platí, že bezlepkové potraviny jsou vhodné i pro alergiky s tím, že někteří alergici mohou konzumovat i potraviny, které celiatikům vadí.

 

Označování bezlepkových potravin

Označování bezlepkových potravin je dáno legislativně.Pokud výrobce napíše „BEZ LEPKU“, „BEZLEPKOVÉ“ a podobně, nebo pokud označí potravinu přeškrtnutým klasem, pak tato potravina nesmí obsahovat více než 20 mg lepku na kilo potraviny (v případě bezlepkových potravin vyrobených z obilí obsahující lepek je tento limit zvýšen na 100 mg lepku na kilo potraviny).

Vždy se bere množství lepku v potravině ve stavu určeném ke konzumaci, takže například směs na pečení chleba smí obsahovat tolik lepku, aby upečený chléb nepřekročil výše uvedené limity. Jako přirozeně bezlepkové potraviny označujeme potraviny neobsahující obilniny obsahující lepek. V těchto potravinách musí být ze zákona max. množství lepku 20 mg na 1 kg potraviny.

 

Potraviny bez lepku

 RÝŽE

PROSO (JÁHLY)

POHANKA

AMARANT

LUŠTĚNINY

Fazole, čočka, hrách, cizrna (římský hrách)

Sója a výrobky z ní: sójové boby, sójové vločky, sójová mouka

KUKUŘICE (mouka, krupice) a výrobky z ní

BRAMBORY

 ZELENINA  A ZELENINOVÉ VÝROBKY (syrová, sterilovaná, mražená)

OVOCE A OVOCNÉ VÝROBKY (čerstvé, kompotované, mražené, šťávy)

OŘECHY A SEMENA

TUKY (rostlinné (margaríny) i živočišné (máslo, sádlo)

MASO

UZENINY (pouze vybrané bez obsahu přísad s lepkem)

Bylinné a ovocné čaje, minerálky

MLÉKO a náhradní mléčná výživa a výrobky z něj

SÝRY, TVAROH, vejce

 

Potraviny s lepkem

PŠENICE

ŠPALDA

ŽITO

ŽITOVEC

JEČMEN

OVES

Rovněž tak potraviny, ve kterých je přidána mouka či jiná směs z těchto obilnin

 

Kdy začít zavádět lepek do stravy kojence?

Podle nejnovějších doporučení odborníků a společnosti ESPGHAN(Evropská společnost pro gastroenterologii a výživu) by se nemělo se zahájením podávání lepku otálet. Zavádění příkrmů vč. lepku se doporučuje v období mezi 17-26 týdnem. Vždy je dobré se poradit s pediatrem. Zavádění záleží  i na fyziologickém a psychomotorickém vývoji dítěte.

Ze studií, které se prováděly také vyplynulo, že je nižší riziko rozvoje celiakie u dětí, které byly v době zavedení lepku kojeny. Riziko je ještě o něco nižší, pokud je dítě kojeno i v době po zavedení lepku do stravy

Riziko rozvoje onemocnění závisí podle studie také na množství podávaného lepku. Pokud bylo množství lepku podávaného při zavádění do stravy kojence malé nebo střední, bylo nízké i riziko rozvoje celiakie. Velké množství lepku podané při zavádění lepku do stravy kojence naopak podle této studie zvyšuje riziko celiakie. Dřívější zavedení lepku (před ukončeným 4. měsícem) jednoznačně zvyšuje riziko rozvoje celiakie u dítěte.

 

 

 

Autor: TM (zdroj biopotraviny.cz, celiakie.cz)

 

—————

Zpět


Kontakt

Mateřské a rodinné centrum Dymáček

Havlíčkovo náměstí 44, 679 06 Jedovnice

Číslo účtu: 2001662822/2010


+420723709963